неделя, 20 април 2014 г.

На ръба


На ръба, отново, за пореден път. Що ли се изненадвам, кат си знам пътя накъде съм го прокарал да ме води. Щот аз си го избирам, а и знам че това ми е съдбата, и нивга вече не мога да й обърна гръб.

Знам как и какво става, та нещата да не работят. И за това моята пътека ходи по билото, острото, стръмното, като по ръба на наточен нож, като по въже, като по косъм. Като връзките между хората - нишки от спомени, впечатления, емоции и чувства, чат-пат смисъл, ако можеш да го вложиш. Ако ли не, то те са ластици. А по ластик не можеш да ходиш - къса се при напъна, а преди това се разтегля и те води към дъното на пропаста, над която си го обтегнал. Не работи, щот човека не е йо-йо, та да си го въртиш и обтягаш в игрички.

Щот личността може да понася само толкова лъжи и завъртулки, колкото да се научи. И веднъж научила ли се е - или тя почва да играе, щот к'вото повикало - такова се обадило, подобното извиква подобно. Или на човека му писва и си ходи с ножа, тоя планинския, дет става и за дране и колене на зверове - в случай че те объркат с вечеря. И накрая се гощаваш с мечешко. Но ако има мъдрост или капка милост останала у тебе - режеш ластика, преди да са те дръпнали рязко и без да искаш заколиш и оня, дето дърпа без мяра.

Щот той не знае, не е виновен, не е научен, щот е учен цял живот грешно, и него толкоз много са го дърпали, та са го разтеглили и не знае как да се събере сам. Та за това дърпа на посоки и няма идея к'во може да му се върне на края, с т'ва йо-йо дет си играе.

И ако можеш да се отърсиш от себичната си горделива нарцистичност, дет са я научили на съдизъм и на хумор от типа "тоя ли бе", сочейки и забавлявайки собственото си его. Хумор чудовищен и никак смешен, дет прерязва гърла и лочи кръв и не може да се надсмее с ирония над собствената си нищожност и фанатична зверщина - дет само вреди, а не разсмива. Не предизвиква усмивка, слънчева, искрена - само една чудовищна гримаса, като на изнасилвач - своята. И ако не можеш да разбереш себе си първо, да се видиш в огледалото, да се сепнеш и плеснеш по темето, да се разбудиш - то тогава как някога можеш да помогнеш на друг? Как би могъл да разбереш, който и к'вото и да е, ако само си обясняваш с мнение своите впечатления, а не ги оставиш те да те научат.

Не да реагираш, а просто да отреагираш, с разбиране. Адски е трудно! Щот "мамка му" извиква "мамка ти". А "ти не вярваш" - "вярвам ти" е по-рядко срещано. Щот никой не вярва на другия, че така се чувства, че така мисли, щот се опитва да си го обясни, да подреди това което вижда в няк'во обяснение, да си го сложи в рамка. Но не това е разбиране - разбирането е първо приемане на това което е. Нужна е вяра, че е, че човекът си има причина да е така. А ако му дадеш шанс, сигурно ще разбереш и защо. Но това е процес, за който е нужно търпение, толеранс, приемане, и е невъзможно ако не го обичаш. А как можеш да любиш нещо, ако мразиш себе си? И обичаш само черната кръв от артериите на жертвите си? Щот такъв глад те тресе и такава черна дупка имаш в себе си - че гълта цели слънца.

Щот или си забравил, най-вероятно са те отучили от това как да си светиш сам. Щот всеки знае, първоначално, докато е дете, преди някак си да се превърне в гладен звяр. От слъце, светлик - се превръщаме в черни дупки, гладни за светлина. Сами изгасяме тоя си огън, оставаме на студено и тъмно, щот - ами изглежда така се прави. Просто се огледай - всички са така, ходят помръкнали, с празни сърца, изморени и с обезверени души и дупка в гърдите. И търсят нещо, някой да ги засити, изпълни, и си облизват пръстите само при мисълта, и очите им светят чудовищно гладни в мрака.

Но ако си свикнал на глад достатъчно дълго време, та вече да не ти къркори стомаха. Само като те хранят с емоции, от тия дет не мож ги храносмилаш баш, само тогава зверският ти търбух се обажда. И то не щот си изял Червената Шапчица, барабар с Бабата и козлетата. Правил си го и преди и знаеш до къде води - пак огладняваш след малко, винаги гладен и никога сит - като се тъпчеш - щот лакомията и черната дупка у тебе никога нямат запълване.

Само светлината, обичта и слънчевата усмивка неутрализират тоя мрак у тебе. А на мрак сме свикнали и го преживяме от векове, нямаме проблем с него. Светлината ни плаши и изненадва - щот осветява други пътища и тайни пътеки - ония на промяната. Китни и обрасли със зеленина, по тях най-трудно се ходи, бавно и несигурно, щот не знаеш к'во те чака на завоя. Често трябва да си проправяш път през шубрака, преброждаш реки и прокарваш мостове. Но винаги си струва накрая труда. А лесното никога не е било път за предпочитание - щот ако е лесно, сигурно не си струва усилията.

Щот трябва баланс. А това наистина е най-трудното. Щот за такъв път с такова равновесие - коства много.
И за баланс с Черна Дупка - единствено Жарко Слънце работи.
Но трябва за и само у себе си първо. Та да се наместиш.
Точно на ръба, между двете.
Като по прокарано въже между гравитацията на диполът.
Светлото и Тъмното.
Като по косъм.
Внимавай с ножа, прибери го на сигурно.
Отпуши си носа, отвори си пътя към мозъка.
Помириши я тая коса, под шапката.
Усмихни се искрено.
Мирише на Дом....



Няма коментари: